Відвідування ресторану Моніка Беллуччі – свято, адже тут можна відпочити душею, скуштувати смачні страви та відчути себе дегустатором кращих вин з усього світу. При правильному виборі хмільний напій підкреслює смак, і дозволяє переконатися у майстерності наших кухарів. Питання в тому, яке вино краще вибрати до тої чи іншої страви, чому приділити увагу в процесі замовлення, і які секрети знати при купівлі вина в магазині.
Як з розумом вибрати вино в ресторані з урахуванням страви?
Орієнтуйтеся на колір
Простий шлях при виборі вина – орієнтація на його відтінок. Врахуйте наступні моменти:
- Червоне вино – найкраще рішення для м’ясних страв, здебільшого сирів, спагетті, піцци, фруктів та ягід. У ресторанах такі напої пропонуються до страв з сьомги або форелі, а також до суші. Оптимальне охолодження – до 16-18 градусів Цельсія.
- Біле вино – напій, який підкреслює вишуканість ікри, білого м’яса, ковбас з низьким рівнем жиру і салатів, заправлених майонезом або спеціальними соусами. Поєднання з оцтом виключено. Хороше вино також покращує смакові якості пюре, юшки або супів. Нормальна температура для подачі напою – від 8 до 12 градусів Цельсія.
- Рожеве вино – універсальний варіант. Його рекомендується подавати до креветок, різних видів гарячих напоїв, «дарів» моря і десертів. Якщо ви не знаєте, яке вино краще вибрати в ресторані, зверніть увагу на цей варіант. Температура подачі – 16-18 градусів Цельсія.
- Ігристі вина подаються до будь-яких страв, а температура – 6-8 градусів Цельсія. Але пам’ятайте про заборону до поєднання з капустою, м’ясом, оселедцем і супами.
- Солодке і десертне вино має високу міцність, тому подається після головного прийому їжі – до солодкого (тортиків, тістечок і інших страв).
Проведіть невелике дослідження
Перед відвідуванням ресторану вивчіть його особливості в Інтернеті, прочитайте відгуки і зверніть увагу на карту вин. З напоєм простіше визначитися, якщо робити це заздалегідь і мати під рукою необхідну інформацію.
Скористайтеся допомогою сомельє
Якщо ви не знаєте, яке вино вибрати до того чи іншого блюда в ресторані, зверніться за допомогою до офіціанта, а краще – до сомельє. Він дає рекомендації по вибору, суміщенням та особливостям вживання напою. При цьому клієнт залишає за собою право прислухатися до думки фахівця або зробити вибір самостійно.
Пам’ятайте про свої права
Якщо ви відмовилися від допомоги сомельє і замовлений напій не подобається, замінити його не вдасться – відповідальність лягає на гостя ресторану. Інша справа, якщо працівники закладу помилилися з вином і, наприклад, принесли злегка кислий напій, а не напівсолодке вино.
Розберіться у винній карті
Пам’ятайте, що винна карта розподілена по сортам, тому у верхній частині вказуються хрусткі і легкі вина, а після йдуть потужні і повнотілі. Що це означає? Якщо ви плануєте замовити м’ясо, варто вибрати напій з нижньої частини, а якщо легкий салат, то покажіть на один з варіантів в верхній частині.
Якщо сумніваєтеся – дійте
Якщо з вибором червоного або білого вина виникли проблеми, беріть ігристі напої. Це оптимальний варіант для вечері і для різних страв. Недолік у тому, що гарне шампанське має високу ціну (уточніть цей нюанс заздалегідь). У разі, коли ігристий напій – не варіант, беріть рожеве (універсальне) вино. Як зазначалося раніше, воно підходить до риби, м’яса, трав, томатних і інших страв.
Не зациклюйтеся на поєднанні
Не бійтеся помилитися при вивченні винної карти. Пам’ятайте, що поєднання спиртних напоїв і їжі – річ умовна. Беріть той варіант, який вам здається найбільш цікавим і відповідним для страви. Навіть при неправильному виборі ви отримаєте задоволення.
Яке вино краще купити в магазині?
Зверніть увагу на етикетку
У ресторані «Моніка Беллуччі» відповідально підходять до вибору і пропонують клієнтам продукцію кращих виробників. Складніше визначити, яке вино краще, якщо купувати товар в магазині. Щоб уникнути помилки, варто уважно вивчити етикетку на зворотному боці. Якщо ви розглядаєте французькі вина, а на етикетці вказано, що продукт виготовлений в Центральній Росії, це повинно насторожити.
Беріть молоді вина
Якщо вино купується для вживання, а не зберігання, варто віддавати перевагу напоям з меншою витримкою (особливо це стосується білих вин). Крім того, беріть пляшки, які не перебувають під постійним впливом світла. Він негативно позначається на смакових якостях напою.
Відкиньте забобони
Розглядаючи питання, яке вино купити в магазині, відкиньте страхи про підробленої продукції і «порошкових» виробах. Переважна кількість продукції сьогодення. Різниця тільки в якості товару.
Смотрите на цену
Якщо французькі або італійські вина раптом продаються за зниженою ціною, це свідчить про бажання закладу швидше позбутися від товару. Причин кілька – швидкий продаж залежалих напоїв або проблема з партією. Можливі ситуації, коли магазин закупив товар за вигідною вартості, а тепер намагається збути продукцію.
Орієнтуйтеся на виробника
Щоб визначитися, яке вино краще, зверніть увагу на місце його виробництва. Для покупки італійських або французьких напоїв варто орієнтуватися в регіонах, адже ця інформація відображена на етикетці продукції. Якщо такі знання відсутні, беріть вина від представників Нового Світу. Більш «щільні» вина виробляються в Південній Африці або Аргентині. Якщо плануєте спробувати більш легкий напій, віддайте перевагу виробам з Нової Зеландії або Чилі.
Будьте уважні з витримкою?
При розгляді питання, яке вино вибрати, багато хто орієнтується на рік витримки. Вважається, що чим довше вино простояло в підвалах, тим краще його смак. Цей фактор є актуальним для червоних вин, які зроблені з винограду, що росте в регіонах зі складною кліматом. Якщо розглядати витримку в цілому, вона по-різному впливає на продукт. Червоних вин потрібен час, щоб набрати смакові якості, а білі рекомендується вживати молодими.
Але в усьому має бути міра, адже вино – «живий» продукт, який з плином часу втрачає частину своїх якостей. Так що не завжди корисно зберігати пляшку в підвалі або холодильнику перед тим, як відкривати її для гостей.